Cari

Wednesday, 31 July 2013

Waktu Berbuka 22 Ramadhan 1434H/31 Julai 2013M (Rabu)

Assalamualaikum w.b.t.

Waktu berbuka JDT zon 2 (Johor Bahru, Kulaijaya, Kota Tinggi dan pulau-pulau berhampiran)


Di antara kelebihan bulan Ramadan ialah ikan-ikan di laut akan beristigfar untuk mereka sehingga mereka berbuka. sumber: http://www.ahmad-sanusi-husain.com

p/s: Geng 1 Malaysia yakni negeri² dan daerah² lain boleh klik sini untuk donlot waktu berbuka dan imsak sepanjang Ramadhan :)

Selamat berbuka puasa semua orang!

Tuesday, 30 July 2013

Waktu Berbuka 21 Ramadhan 1434H/30 Julai 2013M (Selasa)

Assalamualaikum w.b.t.

Waktu berbuka JDT zon 2 (Johor Bahru, Kulaijaya, Kota Tinggi dan pulau-pulau berhampiran)

Daripada Abu Hurairah r.a., Rasulullah s.a.w. telah bersabda, "Umatku telah diberikan dalam Ramadhan lima perkara yang belum bernah diberikan kepada mana-mana umat pun sebelum mereka. sumber: http://www.ahmad-sanusi-husain.com

p/s: Geng 1 Malaysia yakni negeri² dan daerah² lain boleh klik sini untuk donlot waktu berbuka dan imsak sepanjang Ramadhan :)

Selamat berbuka puasa semua orang!

Monday, 29 July 2013

Waktu Berbuka 20 Ramadhan 1434H/29 Julai 2013M (Isnin)

Assalamualaikum w.b.t.

Waktu berbuka JDT zon 2 (Johor Bahru, Kulaijaya, Kota Tinggi dan pulau-pulau berhampiran)


Mereka akan diampunkan pada malam terakhir Ramadhan. Ditanya kepada Rasulullah, "Adakah ia lailatur Qadar?" Baginda menjawab, "Tidak! Tetapi seorang pekerja yang diberikan ganjarannya apabila telah selesai kerjanya." sumber: http://www.ahmad-sanusi-husain.com

p/s: Geng 1 Malaysia yakni negeri² dan daerah² lain boleh klik sini untuk donlot waktu berbuka dan imsak sepanjang Ramadhan :)

Selamat berbuka puasa semua orang!

Berbuka Puasa di Restoran 6 Corner Senibong

Assalamualaikum semorang !

Semalam yakni 28 Julai 2013 (Ahad) bersamaan dengan 19 Ramadhan 1434H mak bapak Rini berdua-duaan berbuka-bukaan di luar. Al kisah..sepanjang 19 hari posa ni, we ols buka kat rumah saje. Maka, amek peluang sebaiknya sebab tak larat nak klentang klentung kat dapur setelah lepak mengemas rumah lepas majlis big family gathering semalamnya.

Destinasi yang dituju adalah ke Restoran 6 Corner Senibong tempat feymes dengan hidangan makanan laut di Johor Bahru. Orang kata la bukan mak kucing yang kata. Ni kali ke 3 aku ke sini sebab sebelum ni pernah datang untuk dinner dengan kelorga dan majlis buka posa dengan Maybanker Permas Jaya (tahun 2012).


Yang ohsemnya, tempahan meja boleh dibuat secara online u ols! Memula tu macam tak konfiden nak isi borang booking sebab risau kang takde orang attend book tu tak memasal buka posa makan angin je kat Senibong. Oleh kerana tangan gatai, aku try sesaja test coba nengok macam mana kekdahnya. Seprisingly, tak sampai 5 minit dapat emel dan call untuk pengesahan tempahan siap amek menu nak makan apa. Tergagap-gagap aku nak menjawab sebab belum plan nak makan apa.


Dengan bantuan tukang makan nombor 2 di sebelah, maka inilah yang we ols order. Simple je sebab tangki memasing tak muat nak isi banyak. Ini pun siap tapau sebab tak habis padahal 3 menu je. Untuk menu simple ni harganya adalah seperti berikut:

1. Ikan Siakap 3 Rasa - RM37.00
2. Sotong Goreng Tepunt (2 orang makan) - RM18.00
3. Nasi Putih (2 pinggan) - RM3.00
4. Tembikai - RM7.00
5. Kailan Ikan Masin (1 orang makan) - RM4.00
JUMLAH - RM69.00

Komen? Ikan Siakap 3 Rasa tu boleh tahan garing tapi kuahnye kurang kick. Sotong goreng tepung memang ohsem! Kailan Ikan Masin pun ok. Masa berbuka ni dorang siap bagi 2 cup dadih tembikai susu free of charge untuk pencuci mulut.

Sesapa yang teringin nak makan kat sini/nak tau maklumat lanjut boleh guna info ni:

Tel. no: 016 741 9991 / 018 972 2183 (Wan)
Facebook : search 6 Corner Senibong

Sekian wassalam :)

Sunday, 28 July 2013

Waktu Berbuka 19 Ramadhan 1434H/28 Julai 2013M (Ahad)

Assalamualaikum w.b.t.

Waktu berbuka JDT zon 2 (Johor Bahru, Kulaijaya, Kota Tinggi dan pulau-pulau berhampiran)


Dirantaikan syaitan-syaitan yang jahat di dalam Ramadhan dan mereka tidak akan dapat berbuat sesuatu dalam Ramadhan ini apa yang biasa mereka lakukan pada bulan lain. sumber: http://www.ahmad-sanusi-husain.com

p/s: Geng 1 Malaysia yakni negeri² dan daerah² lain boleh klik sini untuk donlot waktu berbuka dan imsak sepanjang Ramadhan :)

Selamat berbuka puasa semua orang!

Saturday, 27 July 2013

Waktu Berbuka 18 Ramadhan 1434H/27 Julai 2013M (Sabtu)

Assalamualaikum w.b.t.

Waktu berbuka JDT zon 2 (Johor Bahru, Kulaijaya, Kota Tinggi dan pulau-pulau berhampiran)

Setiap hari Allah s.w.t. akan menghiaskan syurgaNya dan berkata, "Telah hampir masanya hamba-hambaKu yang soleh akan dilepaskan dari beban-beban dan mereka akan datang kepadamu."  sumber: http://www.ahmad-sanusi-husain.com
p/s: Geng 1 Malaysia yakni negeri² dan daerah² lain boleh klik sini untuk donlot waktu berbuka dan imsak sepanjang Ramadhan :)

Selamat berbuka puasa semua orang!


Friday, 26 July 2013

Waktu Berbuka 17 Ramadhan 1434H/26 Julai 2013M (Jumaat)

Assalamualaikum w.b.t.

Waktu berbuka JDT zon 2 (Johor Bahru, Kulaijaya, Kota Tinggi dan pulau-pulau berhampiran)

Fadilat orang berpuasa :  Orang yang berpuasa mendapat 2 kegembiraan iaitu semasa berbuka dan apabila bertemu dengan Allah pada hari kiamat kelak

p/s: Geng 1 Malaysia yakni negeri² dan daerah² lain boleh klik sini untuk donlot waktu berbuka dan imsak sepanjang Ramadhan :)

Selamat berbuka puasa semua orang!

Thursday, 25 July 2013

Waktu Berbuka 16 Ramadhan 1434H/25 Julai 2013M (Khamis)

Assalamualaikum w.b.t.

Waktu berbuka JDT zon 2 (Johor Bahru, Kulaijaya, Kota Tinggi dan pulau-pulau berhampiran)


Fadhilat orang berpuasa:  Setiap kali sujud orang yang berpuasa, dikurniakan 1700 kebajikan, dibinakan mahligai di syurga dan 70,000 malaikat memohon keampunan baginya dari pagi hingga petang.

p/s: Geng 1 Malaysia yakni negeri² dan daerah² lain boleh klik sini untuk donlot waktu berbuka dan imsak sepanjang Ramadhan :)

Selamat berbuka puasa semua orang!

Wednesday, 24 July 2013

Bantuan Khas Raya 2013 untuk Penjawat Awam dan Pesara

Hai semua orang. 

Semenjak jadi orang gomen ni, tiba² jadi rajin tengok berita sebab nak tunggu pengumuman bonus raya. Hee. Alhamdulilah malam ini berita yang dinanti-nanti semua penjawat awam dan pesara di seluruh Malaysia telah pun diumumkan dengan rasminya. 

Peruntukan RM835j kepada penjawat awam dibayar akhir bulan 
 Kuala Lumpur: Datuk Seri Najib Razak semalam mengumumkan Bayaran Bantuan Khas Kewangan RM500 untuk persiapan Aidilfitri kepada penjawat awam bagi Gred 1 hingga Gred 54. Perdana Menteri turut mengumumkan Bayaran Bantuan Khas Kewangan RM250 kepada 660,000 pesara kerajaan bagi menghargai jasa bakti mereka. Bantuan kewangan yang akan dibayar pada 31 Julai ini membabitkan peruntukan kewangan RM835 juta. Sumber: Berita Harian Online


Semangat shopping tetiba datang membuak² lepas tengok berita malam ni. Bolehla belikan baju raya untuk Rini. Yay!

Waktu Berbuka 15 Ramadhan 1434H/24 Julai 2013M (Rabu)

Assalamualaikum w.b.t.

Waktu berbuka JDT zon 2 (Johor Bahru, Kulaijaya, Kota Tinggi dan pulau-pulau berhampiran)



Firman Allah ( Ayat Al-Baqarah ayat 183 dan 185 ) "Wahai orang-orang beriman!! Kamu diwajibkan berpuasa sebagimana yang diwajibkan ke atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertakwa" 
Sumber: http://www.jais.gov.my/
p/s: Geng 1 Malaysia yakni negeri² dan daerah² lain boleh klik sini untuk donlot waktu berbuka dan imsak sepanjang Ramadhan :)

Selamat berbuka puasa semua orang!

Tuesday, 23 July 2013

Waktu Berbuka 14 Ramadhan 1434H/23 Julai 2013M (Selasa)

Assalamualaikum w.b.t.

Waktu berbuka JDT zon 2 (Johor Bahru, Kulaijaya, Kota Tinggi dan pulau-pulau berhampiran)


Abu Hurairah telah berkata : Aku telah mendengar Rasulullah S.A.W bersabda tentang Ramadhan yang bermaksud : Sesiapa yang mendirikannya(Ramadhan) penuh keimanan dan keikhlasan diampunkan baginya apa dosanya yang telah lalu. - Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Tarmizi, Abu Daud, Nasai'e,Malik,Ahmad dan Baihaqi-

p/s: Geng 1 Malaysia yakni negeri² dan daerah² lain boleh klik sini untuk donlot waktu berbuka dan imsak sepanjang Ramadhan :)

Selamat berbuka puasa semua orang!

Monday, 22 July 2013

Waktu Berbuka 13 Ramadhan 1434H/22 Julai 2013M (Isnin)

Assalamualaikum w.b.t.

Waktu berbuka JDT zon 2 (Johor Bahru, Kulaijaya, Kota Tinggi dan pulau-pulau berhampiran)



“Wahai umat manusia, kamu sedang dinaungi (bulan Ramadhan) yang besar kemuliaannya, lagi berkat. Bulan yang mengandungi satu malam yang lebih baik daripada seribu bulan (malam Lailatul Qadar).
p/s: Geng 1 Malaysia yakni negeri² dan daerah² lain boleh klik sini untuk donlot waktu berbuka dan imsak sepanjang Ramadhan :)

Selamat berbuka puasa semua orang!

Sunday, 21 July 2013

Waktu Berbuka 12 Ramadhan 1434H/21 Julai 2013M (Ahad)

Assalamualaikum w.b.t.

Waktu berbuka puasa JDT zon 2 (Johor Bahru, Kulaijaya, Kota Tinggi dan pulau-pulau berhampiran)


Perkataan puasa dalam bahasa Arab disebut ˜Siyam' atau ˜Soum' Kedua-duanya berasal dari kata dasar ˜Sa-wa-ma', di mana secara etmologinya bererti menahan diri daripada segala yang dilarangnya serta mengikuti apa yang diperintahkan-Nya. Hal ini dapat diwujudkan dengan adanya perasaan takut (taqwa) kepada Allah S.W.T.
p/s: Geng 1 Malaysia yakni negeri² dan daerah² lain boleh klik sini untuk donlot waktu berbuka dan imsak sepanjang Ramadhan :)

Selamat berbuka puasa semua orang!

Saturday, 20 July 2013

Waktu Berbuka 11 Ramadhan 1434H/20 Julai 2013M (Sabtu)

Assalamualaikum w.b.t.

Waktu berbuka puasa JDT zon 2 (Johor Bahru, Kulaijaya, Kota Tinggi dan pulau-pulau berhampiran)



Hadith: Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: Apabila datangnya bulan Ramadhan, pintu-pintu syurga dibuka, manakala pintu-pintu neraka ditutup, syaitan dirantaikan.
p/s: Geng 1 Malaysia yakni negeri² dan daerah² lain boleh klik sini untuk donlot waktu berbuka dan imsak sepanjang Ramadhan :)

Selamat berbuka puasa semua orang!

Friday, 19 July 2013

Waktu Berbuka 10 Ramadhan 1434H/19 Julai 2013M (Jumaat)

Assalamualaikum w.b.t.

Waktu berbuka puasa JDT zon 2 (Johor Bahru, Kulaijaya, Kota Tinggi dan pulau-pulau berhampiran)


Perkataan Ramadhan berasal dari kata dasar ˜ra-mim-dal', yang bererti panas atau panas yang menyengat. Perkataan ini berkembang sehingga ertinya membawa maksud menjadi panas atau sangat panas, atau diertikan juga sebagai hampir membakar. Oleh itu makna Ramadhan boleh diringkaskan sebagai waktu atau keadaan di mana seseorang merasa panas, mulut terasa kering dan tenggorok terasa haus disebabkan sedang berpuasa.
p/s: Geng 1 Malaysia yakni negeri² dan daerah² lain boleh klik sini untuk donlot waktu berbuka dan imsak sepanjang Ramadhan :)

Selamat berbuka puasa semua orang!



Thursday, 18 July 2013

Waktu Berbuka 9 Ramadhan 1434H/18 Julai 2013M (Khamis)

Assalamualaikum w.b.t.




Sedar tak sedar dah seminggu dua hari umat islam 1 Malaysia dan yang sewaktu dengannya menjalankan ibadah posa. Tetiba je nanti dah raya la pulok. Baju Raya Rini belum beli lagi ni. Heee.

p/s: Geng 1 Malaysia yakni negeri² dan daerah² lain boleh klik sini untuk donlot waktu berbuka dan imsak sepanjang Ramadhan :)

Selamat berbuka puasa semua orang!

Wednesday, 17 July 2013

Waktu Berbuka 8 Ramadhan 1434H/17 Julai 2013M (Rabu)

Assalamualaikum w.b.t.

Okeh macam dah muak baca entri kopipes walaupun gambar Rini macam² pesen. Mulai arini aku tuka stratergy, bagi can kat Rini untuk membebel pulak. Silakan intan payung busuk masam.


Good job Rini! Teruskan usaha murni mu ini. Mak ko nak pegi kelentang kelentung kat dapor :p

p/s: Geng 1 Malaysia yakni negeri² dan daerah² lain boleh klik sini untuk donlot waktu berbuka dan imsak sepanjang Ramadhan :)

Selamat berbuka puasa semua orang!

Tuesday, 16 July 2013

Waktu Berbuka 7 Ramadhan 1434H/16 Julai 2013M (Selasa)

Assalamualaikum w.b.t.

Sukacitanya dimaklumkan bahawa waktu berbuka puasa bagi geng JDT zon 2 (Johor Bahru, Kulaijaya, Kota Tinggi dan pulau-pulau berhampiran) untuk hari ini adalah seperti berikut: 


Daripada Abu Hurairah RA bahawa Rasulullah SAW telah bersabda: "Sesiapa yang mendirikan solat (Tarawih) pada malam bulan Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan, maka Allah ampunkan segala dosanya yang telah lalu."
p/s: Geng 1 Malaysia yakni negeri² dan daerah² lain boleh klik sini untuk donlot waktu berbuka dan imsak sepanjang Ramadhan :)

Selamat berbuka puasa semua orang!

Monday, 15 July 2013

Waktu Berbuka 6 Ramadhan 1434H/15 Julai 2013M (Isnin)

Assalamualaikum w.b.t.

Sukacitanya dimaklumkan bahawa waktu berbuka puasa bagi geng JDT zon 2 (Johor Bahru, Kulaijaya, Kota Tinggi dan pulau-pulau berhampiran) untuk hari ini adalah seperti berikut: 



p/s: Geng 1 Malaysia yakni negeri² dan daerah² lain boleh klik sini untuk donlot waktu berbuka dan imsak sepanjang Ramadhan :)

Selamat berbuka semua orang!

Sunday, 14 July 2013

Waktu Berbuka 5 Ramadhan 1434H/14 Julai 2013M (Ahad)

Assalamualaikum w.b.t.

Sukacitanya dimaklumkan bahawa waktu berbuka puasa bagi geng JDT zon 2 (Johor Bahru, Kulaijaya, Kota Tinggi dan pulau-pulau berhampiran) untuk hari ini adalah seperti berikut: 



Yay, harini gambar Rini yang ditimpa dengan huruf² dan ayat waktu berbuka puasa dah kembali. Cuba spot sesuatu yang asing di situ. Ya! suku daripada muka bapak kucing ada terselit. Gambar ni dia simpan dalam netbook lepas transfer daripada telefon jadi, mari kita manfaatkannya :)

p/s: Geng 1 Malaysia yakni negeri² dan daerah² lain boleh klik sini untuk donlot waktu berbuka dan imsak sepanjang Ramadhan :)

Selamat berbuka semua orang!

Saturday, 13 July 2013

Waktu Berbuka 4 Ramadhan 1434H/13 Julai 2013M (Sabtu)

Assalamualaikum w.b.t.

Sukacitanya dimaklumkan bahawa waktu berbuka puasa bagi geng JDT zon 2 (Johor Bahru, Kulaijaya, Kota Tinggi dan pulau-pulau berhampiran) untuk hari ini adalah seperti berikut: 

*********************************************************

4 Ramadhan 1434H/13 Julai 2013M (Sabtu)

7.18 petang

*************************************************************

Sumber: google image

Harini pong xdok gambar Rini yang ditimpa dengan huruf² dan ayat waktu berbuka puasa sebab tak sempat edit jugak. Huehuehue.

p/s: Geng 1 Malaysia yakni negeri² dan daerah² lain boleh klik sini untuk donlot waktu berbuka dan imsak sepanjang Ramadhan :)

Selamat berbuka semua orang!

Friday, 12 July 2013

Waktu Berbuka 3 Ramadhan 1434H/12 Julai 2013M (Jumaat)

Assalamualaikum w.b.t.

Sukacitanya dimaklumkan bahawa waktu berbuka puasa bagi geng JDT zon 2 (Johor Bahru, Kulaijaya, Kota Tinggi dan pulau-pulau berhampiran) untuk hari ini adalah seperti berikut: 

*********************************************************

3 Ramadhan 1434H/12 Julai 2013M (Jumaat)

7.18 petang

*********************************************************

Sumber: google image

Harini xdok gambar Rini yang ditimpa dengan huruf² dan ayat waktu berbuka puasa sebab tak sempat edit. Boleh gitu?

p/s: Geng 1 Malaysia yakni negeri² dan daerah² lain boleh klik sini untuk donlot waktu berbuka dan imsak sepanjang Ramadhan :)

Selamat berbuka semua orang!

Thursday, 11 July 2013

Waktu Berbuka 2 Ramadhan 1434H/11 Julai 2013M (Khamis)

Assalamualaikum w.b.t.

Okeh ini dia entri rutin yang dijanjikan sebelum ini. Alhamdulilah mak kucing masih bernyawa lagi hari ini untuk update u ols waktu berbuka. Waktu imsak tak sempat aa..sory eh?

Sukacitanya dimaklumkan bahawa waktu berbuka puasa bagi geng JDT zon 2 (Johor Bahru, Kulaijaya, Kota Tinggi dan pulau-pulau berhampiran) untuk hari ini adalah seperti berikut: <--- ayat semalam


Bazar mana nak serang petang ni? Berhati-hati di jalan raya, ingat mak abah kat kampung. Huehuehue.

p/s: Geng 1 Malaysia yakni negeri² dan daerah² lain boleh klik sini untuk donlot waktu berbuka dan imsak sepanjang Ramadhan :)

Selamat berbuka semua orang!

Wednesday, 10 July 2013

Rini puasa ke?

Hai semua orang.

Macam mana 1st day posa? Mesti seronok lagi beronok-ronok bukan. Ala..dah tetiap tahun posa takkan tak biasa jugak kot. Untuk geng² yang tengah bawak perot dikecualikan la, tapi kalau dapat habiskan sebulan meh kita tabik spring pada dorang.

Mari mengepoh Rini punya cerita lepas buka, si gemok ni melepek macamkan beliau posa seharian. Mak bapak ko pon xde layu macam ko Rini. Geram je aku tengokkan. Macam biasa mesti sempatkan diri amek gambo lalu upload kat FB, komen  kak Mas untunglah jadik kucen. Kikiki. 


Orang sahur, beliau sahur. Orang berbuka, beliau berbuka. Tapi, tengah hari sedap je kunyah beskot. Tu buat muka tak puas ati sebab kena geletek tengah sedap² baring. Pada muka! Heeee. *evil laugh*

Hadis menarik nak share sempena hari ke-satu posa:
"Barangsiapa yang melakukan Ibadah sunat pada bulan Ramadhan nescaya ganjarannya menyamai melakukan Ibadah-ibadah fardhu dibulan-bulan yang lain dan barangsiapa melakukan ibadah fardhu di bulan Ramadhan, ganjarannya menyamai 70 kali ganda ia melakukan ibadah tersebut di dalam bulan-bulan yang lain" (Maksud Hadis Riwayat Muslim) Sumber: http://www.maij.gov.my/

Waktu Berbuka 1 Ramadhan 1434H/10 Julai 2013M (Rabu)

Assalamualaikum w.b.t.

Entri rutin yang tukar-tajuk-dengan-isi-sikit-sikit ini bertujuan untuk update waktu berbuka setiap hari selagi larat sampai raya nanti kalo mak kucen ni masih bernyawa. InsyaAllah :)

Oleh yang demikian, sukacitanya dimaklumkan bahawa waktu berbuka puasa bagi geng JDT zon 2 (Johor Bahru, Kulaijaya, Kota Tinggi dan pulau-pulau berhampiran) untuk hari ini adalah seperti berikut:


Masa ni dah ok sangat kalau nak keluar pegi cari makan kat bazar Ramadhan idaman kalbu. Beli berpada² jangan ikut nafsu, tak baik membazir. Eh membebel pulak?

p/s: Geng 1 Malaysia yakni negeri² dan daerah² lain boleh klik sini untuk donlot waktu berbuka dan imsak sepanjang Ramadhan :)

Selamat berbuka semua orang!



Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Negeri-Negeri Seluruh Malaysia Tahun 1434H/2013M



"23w2222222222222222222222222222222222222weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeessssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiisvvvvvvvvvvvvvv" - Rini2013

Hai semua orang.

Jangan terkejut dengan permulaan entri yang agak aneh di atas. Kalau nak tau semasa entri ini ditaip, si gemok tu pun sibuk nak menaip dan itulah hasilnya. Sengaja takmo delete, ingat senang ke nak mintak kucing taip entri. Ops, teremosi pulak.

Aku agak ada kemungkinan dia nak wish selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak kepada semua peminat dia kot. Kemain lagi ko eh Rini. Oh ye, bercakap pasal ayat Rini ni, ada sesuatu yang menarik aku nak share dengan semua orang. Meh cekidaut:

‪#‎SuriaFM‬: ‪#‎PerbendaharaanKata‬ hari ini ialah Iau bermaksud bunyi yang dikeluarkan oleh kucing

Akhir kata dari mak kucing dan bapak kucing, selamat berposa diucapkan kepada readers dan semua orang di seluruh dunia, mohon ampun maaf atas segala khilaf. Semoga Ramadhan korang kali ini adalah yang paling ohsem skali!

Geng JDT aley² meh muat turun jadual buka puasa kat SINI
Geng Harimau Malaya yang lain boleh cekidaut kat SINI.