Cari

Monday, 19 August 2013

#R4BIA? Apa tu?


Mungkin ada di antara kita yang masih tertanya-tanya kenapa ramai pengguna media sosial mula menukar avatar simbol 4 jari seperti di atas dan mula menggunakan hashtag #R4BIA? Apakebenda R4BIA tu?

1. Dalam bahasa Arab, Rabi'ah/arba'ah bermaksud Empat. Rab'ah (angka 4) dijadikan sebagai simbol keteguhan, kekuatan, perlawanan dan persatuan untuk seluruh dunia yang mencintai kebebasan.

2. Simbol 4 jari sebagai simbol untuk mengenang markas demonstran Pro Mursi di Rabi'ah yang telah dihancurkan oleh tentera junta. Simbol 4 jari untuk menunjuk ikon Rabi'ah.

3. Simbol 4 jari ini telah dilancarkan oleh Perdana Menteri Turki, Recep Tayip Erdogan mulai Sabtu semalam (17 Ogos 2013) setelah mengecam keras pembantaian yang dilakukan tentera junta Mesir yang terjadi pada hari Jumat dan Sabtu di Ramses Square dan Masjid Fatih yang dikepung tentera junta.

4. Tujuan avatar simbol #R4BIA dipakai oleh penyokong Morsi di media sosial seperti facebook dan twitter sebagai bentuk solidariti dan kepedulian terhadap apa yang berlaku di Mesir. Selain menimbulkan kesedaran orang ramai supaya lebih cakna mengenai krisis di Mesir sekarang ini.

Sumber: save Egypt

Wednesday, 7 August 2013

Waktu Berbuka 29 Ramadhan 1434H/7 Ogos 2013M (Rabu)

Assalamualaikum w.b.t.

Waktu berbuka JDT zon 2 (Johor Bahru, Kulaijaya, Kota Tinggi dan pulau-pulau berhampiran)



p/s: Geng 1 Malaysia yakni negeri² dan daerah² lain boleh klik sini untuk donlot waktu berbuka dan imsak sepanjang Ramadhan :)

Selamat berbuka puasa semua orang!

Tuesday, 6 August 2013

Waktu Berbuka 28 Ramadhan 1434H/6 Ogos 2013M (Selasa)

Assalamualaikum w.b.t.

Waktu berbuka JDT zon 2 (Johor Bahru, Kulaijaya, Kota Tinggi dan pulau-pulau berhampiran)



p/s: Geng 1 Malaysia yakni negeri² dan daerah² lain boleh klik sini untuk donlot waktu berbuka dan imsak sepanjang Ramadhan :)

Selamat berbuka puasa semua orang!

Monday, 5 August 2013

Waktu Berbuka 27 Ramadhan 1434H/5 Ogos 2013M (Isnin)

Assalamualaikum w.b.t.

Waktu berbuka JDT zon 2 (Johor Bahru, Kulaijaya, Kota Tinggi dan pulau-pulau berhampiran)



p/s: Geng 1 Malaysia yakni negeri² dan daerah² lain boleh klik sini untuk donlot waktu berbuka dan imsak sepanjang Ramadhan :)

Selamat berbuka puasa semua orang!

#FindAisyah - Maklumat Terkini, Aisyah Telah Dijumpai

Hai Semorang,

Di Facebook & twitter tengah menular hebahan untuk mencari adik Aisyah yang dipercayai telah diculik beberapa hari yang lalu. Petikan berita daripada the star online:

Maths teacher pines for missing daughter

PETALING JAYA: As the Raya season draws closer, a mother is reaching out to Malaysians in hopes of finding her three-year-old daughter Aisyah Wan Exzan, who went missing in Rawang last Tuesday. Gombak OCPD ACP Abdul Rahim Abdullah said Aisyah's mother, Arbaiyah Md Zin allegedly met the abductor via Facebook in May and began a relationship with him, and even began planning a wedding together. 

 Despite only knowing the man for a few weeks, Arbaiyah, a maths teacher in her late 30s, left her daughter in the man's care on July 30, as he had told her he wished to introduce Aisyah to his sister. The mother also gave the suspect Aisyah's birth certificate, as the pair were planning to go on a honeymoon with the child after the supposed marriage. "After that on August 2, the mother also gave RM25,000 in cash to the man for a supposed investment for a gold trading business in a shopping mall in Rawang. 

 "The following day, Arbaiyah was waiting for the suspect to bring Aisyah home. He had promised to meet her to go out and shop for wedding items. But he didn't show and calls to him went unanswered," ACP Abdul Rahim told The Star. 

Berita lanjut : the star online


Perkembangan tekini mengatakan yang si comel tersebut telah ditemui semula dengan selamat di Pulau Pinang. Alhamdulilah. Maklumat tersebut berdasarkan daripada gambar seorang anggota polis wanita yang sedang mendukung Aisyah. 

 

Akhirnya keluarga cikgu Arbaiyah dapat meraikan Hari Raya dengan gembira. Syabas kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) serta rakyat Malaysia yang sentiasa berusaha mencari dan berdoa untuk Aisyah. Terima kasih Malaysia!

Pengumuman Zakat Fitrah 1434H / 2013M bagi Negeri Johor Darul Takzim


Panduan Kadar Fitrah
Harga Fitrah RM 5.00
Harga Fitrah RM 8.00
Umat Islam di Negeri Johor yang makan beras gred/jenis super tempatan 15% hancur (beras nasional) sahaja yang berharga RM1.80 sekilogram.
Umat Islam di Negeri Johor yang makan beras gred/jenis selain daripada beras super tempatan 15% hancur (Beras Nasional).
Panduan Pembayar
  • Umat Islam yang bermukim di Negeri Johor wajib menunaikan zakat fitrah di Negeri Johor
  • Bayaran fitrah hendaklah dibayar kepada amil bertauliah dan mempunyai kad kuasa amil daripada Majlis Agama Islam Negeri Johor.
  • Pastikan setiap bayaran Zakat Fitrah mendapat resit rasmi Majlis Agama Islam Negeri Johor.
  • Anda digalakkan menunaikan Zakat Fitrah di awal Ramadhan bagi membolehkan agihan kepada fakir dan miskin disempurnakan sebelum Hari Raya.
Sabda Rasulullah S.A.W maksudnya:
” Rasulullah S.A.W mewajibkan Zakat Fitrah kerana ia membersihkan kekotoran (dosa) orang-orang yang berpuasa dan memberi makanan (juadah) kepada orang-orang miskin, dan barang siapa menunaikannya (Zakat Fitrah) sebelum solat hari raya, maka ia adalah zakat yang diterima dan barangsiapa yang menunaikannya (Zakat Fitrah) selepas solat hari raya, ia menjadi sedekah-sedekah biasa (bukan Zakat Fitrah)”
Hadith Riwayat: Abu Daud & Ibnu Majah
Kaunter Kutipan Zakat Harta dibuka 7 Hari Seminggu:
Isnin – Jumaat: 8.00 pagi – 5.00 petang (Waktu hari bekerja biasa)
Sabtu & Ahad: 9.00 pagi – 4.30petang
Tempat: Semua Kaunter Zakat Harta, Pejabat Kadi Daerah di Seluruh Negeri Johor
Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al-Mubarak
Semoga ibadah puasa yang dilaksanakan pada tahun ini lebih baik daripada tahun-tahun yang lalu. 
Rebutlah Keberkatan Ramadhan Dengan Berpuasa dan Berzakat
Sumber: http://www.maij.gov.my

Untuk negeri-negeri lain boleh semak melalui link di bawah:

Kadar Zakat Fitrah 2013/1434H Negeri Seluruh Malaysia

Sunday, 4 August 2013

Waktu Berbuka 26 Ramadhan 1434H/4 Ogos 2013M (Ahad)

Assalamualaikum w.b.t.

Waktu berbuka JDT zon 2 (Johor Bahru, Kulaijaya, Kota Tinggi dan pulau-pulau berhampiran)


p/s: Geng 1 Malaysia yakni negeri² dan daerah² lain boleh klik sini untuk donlot waktu berbuka dan imsak sepanjang Ramadhan :)

Selamat berbuka puasa semua orang!

Kadar Zakat Fitrah 2013M/1434H Negeri Seluruh Malaysia

Assalamualaikum semorang :)

Jom semak kadar zakat fitrah untuk tahun ini. Berdasarkan analisis, kadar zakat fitrah 2013/1434H tidak akan jauh berbeza dari kadar zakat fitrah 2012 yang lalu.

Dibawah terdapat kadar zakat fitrah 2013M/1434H bagi negeri seluruh Malaysia.


Kadar Zakat Fitrah 2013/1434H Negeri Seluruh Malaysia

Kadar Zakat Fitrah Mengikut Negeri Yang Telah Di Sahkan


  • Kadar Zakat Fitrah Negeri Selangor - RM7.00
  • Kadar Zakat Fitrah Kelantan - RM7.00
  • Kadar Zakat Fitrah Negeri Sembilan - RM6.50
  • Kadar Zakat Fitrah Negeri Perlis - RM6.00


Waktu Membayar Zakat Fitrah


  • Waktu Wajib: Apabila terbenam matahari akhir 30 Ramadhan sehingga terbit matahari esoknya.
  • Waktu paling afdal: Sebelum Solat Sunat Aidilfitri
  • Waktu Sunat: Sepanjang bulan Ramadhan
  • Waktu makruh: Selepas solat sunat Aidilfitri dan terbenam matahari 1 Syawal.
  • Waktu Haram: Selepas terbenam matahari 1 Syawal

Sumber: http://kezoom.blogspot.com

Saturday, 3 August 2013

Waktu Berbuka 25 Ramadhan 1434H/3 Ogos 2013M (Sabtu)

Assalamualaikum w.b.t.

Waktu berbuka JDT zon 2 (Johor Bahru, Kulaijaya, Kota Tinggi dan pulau-pulau berhampiran)


p/s: Geng 1 Malaysia yakni negeri² dan daerah² lain boleh klik sini untuk donlot waktu berbuka dan imsak sepanjang Ramadhan :)

Selamat berbuka puasa semua orang!

Friday, 2 August 2013

Waktu Berbuka 24 Ramadhan 1434H/2 Ogos 2013M (Jumaat)

Assalamualaikum w.b.t.

Waktu berbuka JDT zon 2 (Johor Bahru, Kulaijaya, Kota Tinggi dan pulau-pulau berhampiran)

p/s: Geng 1 Malaysia yakni negeri² dan daerah² lain boleh klik sini untuk donlot waktu berbuka dan imsak sepanjang Ramadhan :)

Selamat berbuka puasa semua orang!

Selamat Dua Puluh Lima

Hai semorang,

Masuk je 1 Ogos semalam hati mak kucing ni dah terdetik sesuatu. Sesuatu bukan untuk hari itu tapi esoknya. *Hadoilaapapunyebelitintroakuni*

Oyeahh! Harini adalah hari-tambah-umur untuk mummy kesayangan we ols. Sayang dia since sekolah sampailah dah beranak pinak dan sampai bila². Jadi mari kita nyanyi lagu Selamat Ulang Tahun untuk mummy Nur Idayu binti Ishak..


♪♫♪ "Selamat doploh limaaa..

Selamat doploh limaaa.. ♪♫♪♫

♪♫ Selamat doploh lima ayuuuuu..

Selamat doploh lima taunnnnn" ♪♫♪♫



Ayu yang we ols kenal =  ganas tapi jiwang  + penyayang + penyabo + tak kedekut + setia + bertabah + ade pendirian diri + kengkadang kuat membebel (dah jadik mak lah katakan) dan lain-lain. Myra, Uda or Wanie ade nak tambah? Heee.

p/s: I luv u fren!
p/s dari Rini : *meow..meoww..meowwww..* <- selamat hari tua mummy

Thursday, 1 August 2013

Waktu Berbuka 23 Ramadhan 1434H/1 Ogos 2013M (Khamis)

Assalamualaikum w.b.t.

Waktu berbuka JDT zon 2 (Johor Bahru, Kulaijaya, Kota Tinggi dan pulau-pulau berhampiran)

p/s: Geng 1 Malaysia yakni negeri² dan daerah² lain boleh klik sini untuk donlot waktu berbuka dan imsak sepanjang Ramadhan :)

Selamat berbuka puasa semua orang!